Ghidul instalatorului – care sunt atributiile unui instalator
Cu totii avem nevoie sa apelam la serviciile unui instalator atunci cand vine vorba despre utilitatea si confortul instalatiilor sanitare din locuinta noastra. Inevitabil apar defectiuni care trebuie remediate sau lucrari la reteaua de instalatii sanitare care trebuie efectuate pentru a pune in functiune sau a schimba instalatia din locuinta.
Astfel, putem spune ca meseria de instalator este deosebit de importanta, fiind o persoana foarte cautata de catre persoanele fizice sau juridice, indiferent de spatiul ce necesita reparatii urgente sau montaje la instalatiile sanitare. Oricine are cunostinte in acest domeniu si isi doreste sa obtina o calificare pentru a putea profesa va putea avea o meserie de succes, in care iti pot construi o afacere pe cont propriu sau pot lucra ca angajati intr-o firma de instalatii sanitare.
Ce este mai exact un instalator
Un instalator este acea persoana care a urmat cursuri de specializare pentru a efectua reparatii, lucrari de montaj si intretinere pentru reteaua de instalatii electrice in locuinte sau diferite tipuri de cladiri. Aceste interventii se efectueaza atat in mediul interior, cat si exterior, acolo unde exista conducte necesare pentru apa, canalizare, irigare, drenare, etc.
Pentru interiorul unei locuinte un instalator te poate ajuta cu montaje chiuvete, wc-uri, cazi, instalatii sanitare de la zero sau reparatii sisteme de scurgere, apometre de apa, canalizari infundate, etc. Aceste servicii pot fi oferite si printr-un contract de tip abonament, multi instalatori avand aceasta practica pentru clientii lor.
Bine de stiut este si faptul ca aceasta profesie de instalator aduce si posibilitati de dezvoltare in cariera, ajungand chiar sa fie foarte bine platita in functie de numarul de clienti si de notorietate. Poate fi o meserie care se poate practica cu jumatate de norma, cel putin la inceput sau chiar si dupa varsta de pensionare, avand avantajul obtinerii unui venit in plus.
Serviciile pe care un instalator autorizat le poate oferi
Un instalator are in atributiile sale o multime de servicii pe care le poate presata in orice locuinta, printre care si urmatoarele:
- Reparatii ale tevilor avariate de apa calda, apa rece sau a canalizarii
- Montari si instalari instalatii sanitare de la zero intr-o locuinta sau orice cladire
- Verificari apometre si mentinerea intr-o buna functionare a retelei de apa sau canalizare
- Inlocuiri de tevi sau robineti pentru obiectele sanitare din locuinta
- Montaj obiecte sanitare precum cada, wc, chiuveta, baterii, etc
- Instalari si intretineri sisteme de irigare si de udare gazon
- Inlocuirea canalelor de scurgerea si desfundarea acestora
Pe langa aceste servicii un instalator va efectua si multe altele de la cele mai simple la cele mai complexe, in functie de experienta pe care o are. Aceasta experienta se dobandeste atat prin practica, cat si prin ajutorul pe care il poate oferi un alt instalator cu experienta, oferindu-i oportunitati de invatare.
Cine poate fi potrivit pentru meseria de instalator
Pe cat este de satisfacatoare aceasta meserie, pe atat este necesara multa responsabilitate si simt de raspundere in efectuarea ei. Un instalator profesionist este o persoana hotarata, stabile si realista careia ii plac sarcinile fizice si mecanice. Cu toate acestea, un bun instalator trebuie sa aiba si deprinderi precum investigatia, pentru a depista exact avariile intalnite.
Pentru ca o persoana sa fie potrivita pentru cariera de instalator, trebuie sa aiba mai multe calitati necesare in aceasta meserie: conditie fizica buna, cunostinte in domeniu, coordonare, aptitudini de comunicare, atentie la detaliu, gandire critica, sa poata lucra cu termene strice si sub presiune, sa poata lucra atat in echipa cat sip e cont propriu, sa aiba inclinatie spre domeniul tehnic si mechanic.
Formarea initiala a instalatorilor – ce studii trebuie sa aiba
Avand in vedere ca este vorba despre o meserie care trebuie realizata cu simt de raspundere si unde cunostintele despre tot ce inseamna instalatiile sanitare nu trebuie sa lipseasca, pentru ca un instalator sa poata efectua servicii specifice meseriei va trebui sa obtina si o calificare.
La fel ca si in alte meserii esentiale precum electrician sau constructor, un instalator trebuie sa fie autorizat ANRE pentru a putea sa efectueze munca in orice locuinta. Acest lucru este valabil indiferent daca vorbim despre nivelul national sau international.
Astfel, pentru multe dintre locurile de munca pentru instalatii sanitare este necesara dobandirea unei licente standard pentru instalatii sanitare. In acelasi timp, un instalator este obligat sa prezinte un certificat de conformitate, ceea ce dovedeste faptul ca lucrarile efectuate sunt conform standardelor si specificatiilor necesare.
Aptitudinile si calitatile pe care un instalator trebuie sa le aiba
Meseria de instalator a fost si va ramane in continuare o meserie de baza fara de care lumea in jur nu poate sa functioneze. In orice locuinta sau cladire exista apa potabila si obiecte sanitare ce necesita montare, intretinere sau reparatii. Cei care doresc sa isi faca o cariera ca instalator, trebuie sa fie in primul rand pasionat si sa ii placa provocarile pentru a putea deveni un adevarat profesionist. Aptitudini si calitati pe care orice instalator de succes trebuie sa le aiba:
Rezistenta fizica si dexteritate – pentru ca exista lucrari simple, dar si lucrari foarte complexe si dificil de realizat, un instalator va trebui sa stie cum sa se organizeze pentru a repara orice tip de avarie, sa poata manipula obiectele mici, dar sa aiba puterea sa le repare si pe cele mai voluminoase.
Comunicare eficienta – comunicarea cu clientul este foarte importanta chiar si in aceasta meserie. Oricine va dori sa stie cauzele aparitiei avariilor, materialele folosite pentru reparatii, dar si costul lucrarii.
Decizii rapide – un instalator profesionist va identifica rapid problema communicate si va stii imediat cum sa o remedieze.
Dorinta continuta de a invata – in acest domeniu este necesar sa urmezi cursurile de calificare din domeniu care sa te ajute sa te specializezi, dar si sa ai mai multa credibilitate in fata clientilor.